Selalu kalau beli jajan berseaweed kat supermarket mesti akan rasa stress campur kecewa sebab apasal angin lagi banyak dari seaweed? Lepastu harga memang tak boleh nak murah agaknya. Mahal betul.
So untuk elak rasa kecewa berpanjangan dan lebih puas untuk makan, jom kita buat sendiri!
My favorite cracker! |
Bahan-bahan :
- Seaweed
- Kulit popiah
- Telur
- Serbuk ikan bilis
- Maggie Cukup Rasa
With these five magical things, Plup!! , keropok seaweed sedap akan terhasil!
Cara-cara memasak :
- Pecah telur dan campurkan dengan serbuk perasa / Maggie cukup rasa
- Potong kulit popiah dan seaweed
- Sapu telur atas kulit popiah (layer 1)
- Tampal Seaweed (layer 2)
- Sapu telur lagi
- Tampal kulit popiah untuk lapisan (layer 3)
- Biarkan seketika , kemudian gunting
- Goreng dengan api kecil dan minyak yang betul-betul panas.
- Angkat dan sprinkle-kan dengan serbuk ikan bilis
Buat benda ni menguju iman sikit. Memang aku tak nafikan tahap kesabaran kau macam dipermain-mainkan. Tapi bila dah siap, happy sangat! Lagi happy bila kau dapat masuk seaweed cracker ni 5-6 keping sekali masuk dalam mulut. Arghh cepat je balang jadi kosong semula!
Bye!
No comments:
Post a Comment