Thursday, July 18, 2019

Resepi Singgang & Asam Putih Ikan Tongkol

Setiap family mesti akan ada signature dish diorang. Contoh masak family aku ialah Asam Pedas, Kari dan Singgang yang kadang-kadang jadi lauk Asam Putih.

Lauk Singgang dan Asam Putih ialah salah satu lauk favorite family kitorang selain  lauk Asam Pedas. Aku pun tak sure apa yang sedap sangat lauk ni. Mungkin sebab ayah suka , so kitorang satu rumah pun jadi TER-suka kot. Memang lumrah family kitorang , sorang suka nanti semua orang pun akan suka *Minus Durian!* Other reason kenapa lauk ni selalu ada atas meja makan  mungkin sebab  aku dengan ibu memang suka masak lauk – lauk  jenis express ni.


Kenapa lauk express?

 Masak lauk ni tak sampai lima minit boleh siap, campak-campak je! Lauk ni pun sangat sesuai untuk orang nak diet dan berpantang.


Sebelum ni kalau masak:

  1. Singgang , leburkan je terus ikan dalam periuk lepas tumis bawang, halia dan kunyit. 
  2. Asam Putih  barulah kena  goreng dulu ikan tu before tumis. 
Last day masa ibu beli ikan Tongkol,  ada orang ajar ibu  cara nak masak ikan tongkol biar bagi sedap dan  lembut, sebelum masak , rebus dulu ikan tu.


Bahan-bahan

Bahan-bahan :

  • Ikan Tongkol
  • Bawang putih
  • Bawang merah
  • Cili padi
  • Halia
  • Kunyit
  • Asam jawa
  • Garam


Cara-cara memasak :

  1. Rebus ikan tongkol , tuskan airnya
  2. Tumis bawang , halia , kunyit dan cili padi sampai naik bau
  3. Masukkan ikan , biarkan seminit.
  4. Masukkan air asam jawa & garam secukupnya


Untuk lauk Asam Putih , simply gantikan ikan tongkol rebus dengan ikan tongkol goreng atau ikan goreng  apa pun boleh tapi mesti goreng dulu , part ingredient dan step memasak still sama macam Singgang.


Till then, bye!

No comments:

Post a Comment

Featured Post

Cara buat duit dengan Shopback Cashback!

Sekarang semua application banyak yang guna method CASHBACK . Korang just spend untuk pembelian and then in return, you will get some p...