Setiap family mesti akan ada signature dish diorang. Contoh masak family aku ialah Asam Pedas, Kari dan Singgang yang kadang-kadang jadi lauk Asam Putih.
Lauk Singgang dan Asam Putih ialah salah satu lauk favorite family kitorang selain lauk Asam Pedas. Aku pun tak sure apa yang sedap sangat lauk ni. Mungkin sebab ayah suka , so kitorang satu rumah pun jadi TER-suka kot. Memang lumrah family kitorang , sorang suka nanti semua orang pun akan suka *Minus Durian!* Other reason kenapa lauk ni selalu ada atas meja makan mungkin sebab aku dengan ibu memang suka masak lauk – lauk jenis express ni.
Kenapa lauk express?
Masak lauk ni tak sampai lima minit boleh siap, campak-campak je! Lauk ni pun sangat sesuai untuk orang nak diet dan berpantang.
Sebelum ni kalau masak:
- Singgang , leburkan je terus ikan dalam periuk lepas tumis bawang, halia dan kunyit.
- Asam Putih barulah kena goreng dulu ikan tu before tumis.
Bahan-bahan |
Bahan-bahan :
- Ikan Tongkol
- Bawang putih
- Bawang merah
- Cili padi
- Halia
- Kunyit
- Asam jawa
- Garam
Cara-cara memasak :
- Rebus ikan tongkol , tuskan airnya
- Tumis bawang , halia , kunyit dan cili padi sampai naik bau
- Masukkan ikan , biarkan seminit.
- Masukkan air asam jawa & garam secukupnya
Untuk lauk Asam Putih , simply gantikan ikan tongkol rebus dengan ikan tongkol goreng atau ikan goreng apa pun boleh tapi mesti goreng dulu , part ingredient dan step memasak still sama macam Singgang.
Till then, bye!
No comments:
Post a Comment